Sitenizin Güvenli Olduğuna Emin misiniz?

January 2, 2021

Web sitesi sahipleri için sitenin güvenli olup olmadığını bilmek oldukça değerlidir. Çünkü web sitesinin güvenilir olması sadece sayfa sahipleri için değil kullanıcılar için de oldukça hayati bir konudur. O halde gelin web sayfalarının güvenliği konusuna daha yakından bir göz atalım!

İnternetin gün geçtikçe daha çok kullanılan bir hale gelmesi ile birlikte web sayfalarının güvenliği daha ciddi konular haline geliyor. Güvenlik çeşitli sertifika ve araçlarla sağlanmaya çalışılırken söz konusu güvenliğin nasıl test edileceği ise merak konusu oluyor. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği detaylara odaklanarak web sayfanızın gerçekten de güvenli olup olmadığına yakından bir göz atalım!

Sitenizin Güvenli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Web sitenizin güvenli olup olmadığının anlaşılması adına kullanıcıların dikkate aldığı 2 temel konu vardır. Bunlardan ilki SSL diğeri ise 3D Secure olur. SSL sertifikası bütün web sayfaları için geçerli iken 3D Secure alışveriş sayfaları özelinde değerlidir. Peki, bu seçenekler ne tür ayrıcalıklar sağlar? Gelin daha yakından bir inceleyelim!

SSL Sertifikası

SSL sertifikası, günümüzde bütün web sayfalarının etkin bir şekilde kullandığı bir şifreleme sistemi olarak kabul edilir. Bu sistem 1996 yılında Netscape tarafından geliştirilmiş ve 25 yıl gibi kısa sürede internette güvenliğin temelini teşkil etmiştir. SSL sertifikası web sayfalarında gezinirken bilgilerinizin gizli kalacağından emin olmanızı sağlayan bir yapıdır.

SSL sertifikasının varlığını anlayabilmek adına adres çubuğunda bulunan kilit işaretine göz atmak gerekir. Eğer adresin solunda kilit varsa ve -bazı tarayıcılarda geçerli değil- kilit yeşilse bu sitede SSL sertifikası var demektir. Sertifikası olan web sitelerinde güvenle gezinebilirsiniz.

3D Secure

Kredi kartı ile alışveriş yapanların güvenliği sağlamaları adına oluşturulmuş bu sistemde doğrulama ön plandadır. Daha açık bir ifade ile online alışveriş yapmak istediğinizde eğer kredi kartınızı kullanacaksanız bu kartınıza tanımlı olan cep telefonu numaranıza bir kod gönderilir. Bu kod girilmeden alışverişin tamamlanması mümkün olmaz. 3D Secure olarak ifade edilen bu sistemin kullanıcı güvenliğini sağlamada oldukça değerli olduğundan söz edilebilir.

Eğer siz de web sitesinde gezinirken bir alışveriş kararı almışsanız mutlaka 3D Secure olan sayfaları seçmelisiniz.


Sitenizin Güvenli Olduğuna Emin misiniz? was originally published in SyconX on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.